ОКРАСКИ И МАСКИ ПРИ СИБИРСКОТО ХЪСКИ

Юлия Велкова експерт-кинолог

ОКРАСКИ И МАСКИ ПРИ СИБИРСКОТО ХЪСКИ

Статията е подготвена от
Юлия Велкова
– Кинолог, експерт на породата, международен съдия на V породна група

ТИПОВЕ ОКРАСКИ

Основните типове окраски при сибирското хъски са четири. Тук ще бъдат описани по реда на тяхното доминиране. В случая става въпрос за типовете окраски, което няма нищо общо с цветовете.

1. Окраска от така наречения “ирландски тип” – това са кучета с типично оцветяване, без значение на цвета с характерните бели части – маска, бели крайници, бели гърди и бяло оцветяване по долните части на тялото, долната страна на опашката, като най-често върха и също е бял. По горната част на тялото няма никакви петна.

2. Окраска тип “нек марк” – това са кучета, в чийто тип окраска се включва бяло петно в областта на врата. Големината му може да варира от едва забележимо бяло петънце с оцветени в бяло едва няколко косъмчета, до бял шал, който се спуска странично от едната страна на врата или обхваща целия врат през областта на холката до гърдите.


3. Това са така наречените “пинто” кучета, или петнисти. Този тип окраска се изразява в различни по големина петна на бял фон. В случаите, когато петната са много и обхващат по голяма част от кучето, тогава типа окраска визуално може почти да се доближи до тази от типа “нек марк”.

4. Бяла - това са кучета с чисто бял цвят. При тях не съществува отсянка на светло сиво, кремаво или бледо кафяво и те не могат да имат изразени маски. Тези кучета се раждат чисто бели и остават такива, като е възможно измежду козината да бъде открит някой пигментиран косъм, но като цяло това изобщо не се забелязва.

РИСУНЪК НА МАСКИТЕ

Едно от най-големите очарования на тази красива порода са необикновеното разнообразие от цветове и различен рисунък на маските. Всяко едно куче има своя собствена индивидуална шарка, която го отличава от всяко друго. Много почитатели на тази порода, предпочитат хъскита, които най-много наподобяват вълци. Обаче повечето ентусиазирани любители на породата ценят сибирското хъски, което най-много се доближава до стандарта на породата и биха си взели такова, без значение какъв цвят е, какви са очите му или какъв рисунък на маската има – така и трябва да бъде. Но няма никакъв спор, че шарките и по-специално тези на маската могат да бъдат доста екзотични придавайки на изражението привлекателност, носейки в себе си различни оттенъци на загадъчно любопитство, добронравност, сериозност или други емоции. Някои изглеждат начумерени и дори страшни за някои хора, но като цяло са с много изразителни “лица” и привличат с външната си красота.

Много често не може да се даде пълно и точно описание на шарките, защото те често се комбинират и са по своему уникални, но ето някои кратки общи описания на различните шарки и маски:

ШАПКА: Това е “шапка” от цвят (напр. черен, кафяв, сив), която покрива горната част на главата и ушите и обикновено се събира в една точка в центъра на челото.

ОЧИЛА: Това са тъмни участъци под очите, достигащи местата отстрани, където започва “шапката”.

БАР: Тъмен участък, който се простира от носа до централната точка на “шапката”.

ОЧНИ СЕНКИ: Това са тъмни участъци под и около очите, които не достигат “шапката”.

ЗВЕЗДА: Това е малко бяло петно разположено в центъра на челото.

ПЛАМЪК: Това е бяла черта (бял път) който се простира от централната точка на “щапката” към върха на челото. Обикновено неговата широчина и дължина варират.

КЛЕНОВ ЛИСТ: – Сред любителите на породата, това е много популярен израз, който представлява комбинацията от “шапка”, “очила” и добре изразен “пламък”.

“ЗАТВОРЕНО ЛИЦЕ” или ТЪМНО ЛИЦЕ: Когато тъмното оцветяване покрива лицевата част без разпространение на отделни и ясни шарки по него.

“ОТВОРЕНО ЛИЦЕ”: – Шапка, покриваща върха на главата без други шарки по лицевата част.

ПЪЛНА МАСКА: – Това е комбинацията от шапка, очила и бар.

МАСКА: Комбинацията от шапка и очила.

АСИМЕТРИЧНА МАСКА: Това е маска с несиметричен рисунък – тъмна черта или сянка, която е разположена само в едната половина на лицевата част.

ШАРКИ НА ВРАТА

ГЕРДАН: – Това е извита лента от тъмен цвят, която минава отпред през гърдите на кучето. (обратното на белия “шал” който обхваща горната част на врата, прекъсвайки основния цвят на кучето)

ОРЕЛ: Това са две извити ленти от тъмен цвят, които изпъкват частично отпред през гърдите, образувайки шарка наподобяваща емблема на орел.