ЦВЕТОВЕТЕ ПРИ СИБИРСКОТО ХЪСКИ

Ан Хернандес

Статията е публикувана в списание "Милиони приятели”
бр.18, бр.21 и бр.22 от 1999 г.
Превод: Л.Живкова - Ю.Велкова
Материалът е публикуван със съгласието на авторката Ан Хернандес.


Едно от големите очарования на сибирското хъски е разнообразието от цветове и различен рисунък на маските, типични за тези кучета. Стандартът на породата позволява цветовете от чисто черно до чисто бяло. Тъй като това определение е твърде широко, желаем да запознаем читателите с различните окраски и пигменти, които се срещат при тази прекрасна порода. С това ще бъдат разяснени и отхвърлени всички заблуди, имащи отношение към цветовете и изобщо към самата окраска. Обикновено симетрията на окраската е много естетически желана и предпочитана от селекционерите, но така наречените петнисти кучета (очевидно непредпочитани от чукчите и от някои от ранните развъдчици) са абсолютно приемливи и понякога дори прекрасни.

Преди да започнем с описанието на цветовете и окраските, ще се спрем накратко на цвета на маската и светлите части на космената покривка, на пигментацията на устните, носа, очните линии и ноктите, а също така и на разпространението на цвета по тялото и на самия косъм.ЦВЯТ НА МАСКАТА И СВЕТЛИТЕ ЧАСТИ
Бял: Най-типичният цвят на рисунъка при сибирското хъски. Той може да бъде по-млечен или по-снежен в зависимост от самия контраст на кучето.
Кремав: Среща се обикновено при черните, кафявите, самурените и тези от типа агути, но също така при някои кучета с вълчосива и средносива космена покривка.&

бял цвят на маската
кремав цвят на маската


ЦВЯТ НА ПИГМЕНТИТЕ
Черен: Черно пигментирани нос, устни, очни линии и възглавнички на лапите.
Червеникаво-кафяв: Винаги при медно-бакърените или кафяви кучета на същите места, както и при гореизброените.
Снежен нос: Вижда се едно изсветляване във вид на розова ивица по средата на носа, което се наблюдава обикновено през зимата, при разгонени женски кучета или майки.
Депигментиран: Основният цвят на пигмента е прорязан с телесен цвят. Често може да бъде забелязан на устните (макар и да не се предпочита). Единствено при чисто белите кучета е позволено носът да бъде с телесен цвят.
Нокти: Ноктите са черни при силно пигментираните кучета. Често се среща комбинация от черни нокти и нокти с телесен и нокти с телесен цвят. Черни нокти може да имат и иначе червеникаво-кафяви кучета.


 

   

поставете мишката върху всяка снимка за да прочетете нейното описаниеЦВЯТ НА ОЧИТЕ
Кафяв: От тъмнокафяво до по-светлокафяво, но категорично кафяв цвят на окото.


 

Кехлибарен: Светлокафяво, което е близо до жълтото по тон.


Син: Цветът им е почти бял с видимо син нюанс.


Двуцветни (различни): Двете очи са с различен цвят – кафяво/синьо, кафяво/кехлибарено, синьо/кехлибарено.


Хетероцветни: Части от окото са с различен цвят – синьо око с кафяво петно или обратно, или половината око синьо, а другата половина кафяво.ВИД НА КОСЪМА
Косъмът може да бъде два вида: монохромен (т.е. едноцветен) и зонарно оцветен. 
Монохромен: Косъмът е с еднакъв цвят от корена до върха си. Обикновено смесени с другите се срещат и бели или жълти косми, които също са монохромни. Черните, кафявите или бели кучета могат да са с едноцветен косъм, но никога сивите, самурените или тези от типа агути. При този тип козина съществува малка отсянка в сравнение със зонарната и затова тези кучета изглеждат винаги с по-наситен цвят. 
Зонарен: При него оцветеният косъм е с бяла или жълта шарка (под формата на райе). Светлото райе може да се намира по средата, при корена или на върха на всеки косъм, а също така косъмът може да изсветлява от върха към корена или обратно. Светлите и тъмни райета могат и да се редуват – например бяло-черно-бяло-черно, в един косъм. Със зонарно оцвентен косъм могат да бъдат, както сивите, така и кафявите, черните, белите, самурените и агути кучета. Сивите кучета са винаги със зонарно оцветен косъм. При хъскитата с този тип косъм обикновено се срещат различни оттенъци, като се забелязва по-наситено оцветяване по гърба (т.нар. тъмен “колан” по дължината му) надолу по раменете, на главата и средата на опашката. 


  на снимките: зонарно оцветен косъм 
 ОГРАНИЧЕНИЯ НА ЦВЕТА 
Пигментът или цветът, на кучето може да се разпростира по цялото тяло, включително и горната част на крайниците, по цялата опашка и коремната област. Той може да бъде ограничен само до горните части на тялото или само по половината опашка, оставяйки края и бал или може да бъде изцяло ограничен до пълната липса на пигмент по тялото, в резултат на което се получава чисто бяло куче. Малко са породите с такова голямо разнообразие от цветове и окраски. Без да дава предпочитание към някой цвят или окраска стандартът на тази порода разрешава цветове от черно до чисто бяло. Основните цветове, в които може да бъде оцветено сибирското хъски са: черен, сив, кафяв и бял, като те имат и своите нюанси. Не бива да забравяме също петнистите кучета и тези със специфичната окраска “агути”. ЧЕРЕН ЦВЯТ
Черните кучета се разделят на няколко вида – според типа на косъма, с който са покрити. В зависимост от това те могат да са със зонарен косъм или с монохромен, могат да са с тъмносив, бял или бежов подкосъм или с подкосъм оцветен във всички изброени по-горе нюанси, като наситеността им може да е различна. Пигментът им може да бъде разпространен почти по цялото тяло или да бъде ограничен само по горните му части. Черният цвят може да бъде с по-светли или червеникави нюанси. 

Смолисточерно: Характерните особености на кучетата с такъв цвят са монохромен косъм, тъмносив или въгленово-черен подкосъм. Пигментът се разпростира до долната част на тялото. В този случай се получава пълна дълбочина и наситеност на цвета и няма по-светли нюанси които да го разреждат.


 Зонарно смолисточерно: Това са черно-бели кучета, които се различават от смолисточерните единствено по вида на косъма, който е зонарен. Останалите характерни особености на кучетата с това оцветяване са идентични с тези при смолисточерните. 


  

Черно и бяло: Тази космена покривка е на цвят по светла версия на горната със зонарен косъм.  
Подкъсъмът може да бъде бежов, бял или тъмносив, а също така и в комбинация от тези цветове, както често се случва. Пигментът може да бъде ограничен само по горните части на кучето. На места може да има изсветляване на козината, което дава представа за не толкова наситен цвят. Често се случва по средата черният косъм да бъде с жълта или червена шарка, което дава прошарващ ефект на външен вид.    


 

Сребристо черно:
Кучетата с този вид космена покривка са винаги със зонарен косъм и с бял или тъмносив подкосъм. При тях не се появяват жълти или червени тонове. Когато има разместващи цвета фактори, цялостният ефект е синкав. Пигментът е ограничен, както по тялото, така и по самия косъм.    
 

Червеникаво-черно:
Червеникавият оттенък на космената покривка, получен от по-малкото червени косми измежду черните, не бива да се бърка с изгоряла от слънцето козина или със стара и изсъхнала такава. Косъмът на кучетата с това оцветяване може да бъде, както монохромен, така и зонарен. Подкосъмът е с тъмносив, бежов или бял цвят. Тези кучета имат цялостен червен оттенък, който често изсветлява зад ушите, над скакателните стави и по средата на опашката.    
СИВ ЦВЯТ
Основната разлика между черните и сивите кучета е видът на косъма. Всички сиви кучета са със зонарен косъм. При тях черният пигмент е ограничен върху по-малка част от отделния косъм, а и както често се случва - пигментът е ограничен и по тялото на тези кучета. Подкосъмът обикновено е бежов или сребрист, често в комбинация с тъмносив. Понякога е трудно да се различи сибирско хъски със светло черна козина от такова с тъмносива. В такива случаи решаващо значение има общият вид на кучето. Това е най-разпространеният цвят между сибирските хъскита. 
Вълчосиво: Наличието на агути-ген дава един топъл нюанс на цвета на козината с елементи от бежово, кафеникаво, жълто или рижо – зад ушите, над скакатерните стави, около холката и хълбоците на кучето. Подкосъмът е бежов Пигментът може да се разпростира по цялото тяло, но не е ограничен по косъма на тези кучета. 


Сребристосиво:
При този вид космена покривка има пълно ограничение на топлите тонове, което  придава сребрист оттенък на кучето. Подкосъмът е сребрист или бял, а основният косъм е оцветен в бяло или сребристо, като само върхът му е пигментиран в черно. Тоновете могат да бъдат почти сини, като се придружават с тъмносиво синкав нос. Когато това стане, цветът трябва да бъде отнесен към сребристо-син. Той може за бъде също по-тъмен или по-светъл по тоналност.  

Средносиво: Това е най-често срещаният цвят на космената покривка при сивите сибирски хъскита. Тя позволява червени и жълти нюанси, но не до пълната им дълбочина, тъй като някои генетични фактори ги ограничават, но не напълно. Подкосъмът е обикновено сребрист и бежов като цветовете се смесват. Пигментът може да бъде разпространен по цялото тяло или ограничен.Тюленовосиво: Обикновено се среща при аляските маламути. Подкосъмът и светлите части са бежови или жълти, като се прибавят и много червени тонове. Покривният косъм е монохромен и е черен. Това много рядко срещано оцветяване при сибирските хъскита е по-близко свързано с “блек енд тен” окраските при другите породи. 


АГУТИ 
Обикновено тази окраска се среща при индианските кучета. Това е така нареченото “Диво оцветяване” на козината. Това особено оцветяване изисква и определени маски и петна. Трябва да се отбележи обаче, че по-често се срещат кучета частично оцветени в агути окраска. Светлият рисунък е винаги кремав на цвят, а маската е винаги тъмна. Пигментът е разпространен по цялото тяло и няма изсветляване на основния цвят. Подкосъмът е тъмносив. Покривният косъм е винаги зонарно оцветен, като коренът и върхът му са черни, а средната част е жълта. Прошарващ ефект може да се получи обикновено към гърба и таза. Носът, очните линии, устните и възглавничките на тези кучета са изключително черни и те много често имат черни нокти и много черни мустаци. Този тип оцветяване не се среща често, а напротив, но не рядко се бърка с вълчосивото. 


КАФЯВ ЦВЯТ 
Съществуват два вида кафяви сибирски хъскита, които са абсолютно различни един от друг. Най често срещаният е кафявия (бакърен), докато самурения е сравнително рядък и може да се опише като оттенък или отсянка на агути оцветяването. Кафявите кучета са с червеникавокафяви нос, очни линии, устни и възглавнички на лапите. При самуреното оцветяване тези точки са с черен пигмент, както и косъмът им е с черен връх, а останалата му част е нюанс на червеното. 
Косъмът може да бъде както монохромен, така и зонарно оцветен. Подкосъмът може да бъде бакърен, светлочервен или кафяв, а при кучетата със зонарен косъм може да бъде и кремав. Пигментът може да бъде разпространен надолу по цялото тяло или да бъде ограничен до горните му части, също както и по отделния косъм. Този вид окраска може да варира в зависимост от наситеността на цвета – от лимонено жълто до шоколадово кафяво. 


Рижавокафяв: Това е тоналност с повече жълт отколкото червен нюанс на косъма.


Шоколадовокафяв: Това е тоналност с много наситен цвят в дълбочина. Подкосъмът е кафяв или червеникавокафяв. Това оцветяване е най-тъмното от всички нюанси на кафявото. 


Червенокафяв: При това оцветяване, цветът е с повече червен отколкото жълт нюанс на косъма, но като цяло е светла окраска. САМУРЕН ЦВЯТ
При него винаги са черни носът, устните, очните линии и възглавничките на лапите и винаги косъмът завършва с черен връх. Подкосъмът е червен шоколадов или риж, но никога бежов, както при вълчосивите кучета. Хъскитата с този вид оцветяване са много редки. Някои от тях могат да се родят почти вълчосиви, но с възрастта избиват червените тонове.


БЯЛ ЦВЯТ
Има два основни вида бели хъскита като генетика на цвета. Чисто белия цвят се получава при пълно ограничаване на пигмента, а сивожълтеникаво белия цвят е резултат от генетично оксидиране на черния цвят. При сивожълтеникаво-белите хъскита се забелязват някои светлобежови или светлосиви нюанси, като обикновено имат едва забележими маски.

  

Светлобежово и бяло: Сравнително рядък цвят. Светлобежовия цвят потъмнява с възрастта. Обикновено се забелязва повече през зимата, отколкото през лятото. Тези хъскита нямат черно по козината си, но са с черен пигмент на носа, устните, очните линии и възглавничките. 

Чисто бял: Косъмът може да бъде монохромен или оцветен със сребрист връх. Подкосъмът е бял или сребрист. Иначе из козината може да се срещнат единични черни косми. Тези кучета могат да са с черни или червеникавокафяви нос, устни, очни линии и възглавнички на лапите. 


БЯЛО С ЧЕРНИ СИВИ ИЛИ КАФЯВИ ПЕТНА
Това са бели сибирски хъскита, при които пигментът е ограничен и оставя петна от дадения цвят по тялото на кучето и се получават т.нар. петнисти кучета. При тях подкосъмът е винаги бял или сребрист. Косъмът на пигментираните участъци на кучето може да бъде както монохромен така и зонарен. Носът, устните, очните линии и възглавничките са черни при кучетата с черни или сиви петна и червеникавокафяви при кафяво опетнените. При този тип оцветяване може да се срещнат и депигментации в тези точки.